چهارشنبه ۳۰ آذر ۰۱ ۲۱:۴۸ ۲۰ بازديد
وسایل برقی در ساختمان تجهیزاتی هستند که برق را به نقاط مختلف ساختمان هدایت می کنند و یا روشنایی مورد نیاز محیط را تامین می کنند. این تجهیزات شامل سیم و کابل، کلید پریز، چراغ سقفی یکپارچه، انواع نورافکن LED و سایر تجهیزات مورد استفاده در قسمت های مختلف ساختمان می باشد.
دو ویژگی مهم در انتخاب لوازم خانگی برای ساختمان
باید مورد توجه قرار گیرد: اول برخورداری از رتبه استاندارد و دوم کیفیت مطلوب آنها و سهل انگاری در هر دو مورد موجب خسارات مالی و جانی شده است که بعضاً قابل جبران نیست.
در ادامه شما را با انواع دستگاه های برق ساختمانی آشنا می کنیم.
مهم ترین قسمت برق ساختمان سیم کشی آن است چرا که رعایت اصول ایمنی در اجرای این قطعه منجر به انتقال صحیح برق به قسمت های مختلف ساختمان می شود. در واقع اولین قدم در ساخت سیستم برق، انتخاب سیم و کابل مناسب است.
برای خرید رله مکانیکی اینجا کلیک کنید
1. رشته:
سیم یک وسیله مسی یا آلومینیومی با روکش عایق پلاستیکی است و وظیفه آن انتقال برق از یک نقطه توزیع (معمولا یک متر) به محل دیگر است.
مفتول تقویت کننده: سیمی است که از یک رشته مس و دارای روکش عایق است و به دلیل خشکی و انعطاف کم در صنعت ساختمان کمتر استفاده می شود ولی عموماً در تابلوهای برق استفاده می شود.
سیم چند هسته ای: سیم چند هسته ای انعطاف پذیر است و دلیل آن این است که تعداد زیادی سیم مسی ریز به هم تابیده شده است و به همین دلیل در مقایسه با سیم رشته دار انعطاف پذیری بالایی دارد. به همین دلیل بیشتر در سیم کشی ساختمان استفاده می شود.
سیم نیمه عایق: تعداد رشته های این سیم ها کمتر از سیم عایق است و به همین دلیل انعطاف پذیری آن کمتر از سیم عایق است.
سیم رشته ای: این محصول از دو سیم به هم چسبیده ساخته شده است، اما بر خلاف کابل، پوشش دیگری بر روی آن قرار نمی گیرد و برق کاران عمدتا از این سیم برای پوشش سیم کشی استفاده می کنند.
انواع سیم بر اساس نوع کاربرد:
سیم های برق: این سیم ها توپر بوده و در قطرهای مختلف وجود دارند، داخل دیوار قرار می گیرند و برق ساختمان را به صورت مو به مو یا با استفاده از لوله های برق تامین می کنند.
سیم های تلفن: این سیم ها به صورت 2 و 4 رشته ای ساخته می شوند و بسیار نازک هستند
کابل در واقع از چند سیم به هم متصل شده تشکیل شده است که در یک غلاف آلومینیومی یا مسی عایق بندی شده قرار می گیرند.
کابل از دو قسمت اصلی هادی و عایق تشکیل شده است که برای انتقال جریان الکتریکی، سیگنال و نور استفاده می شود. کابل ها بر اساس سطح ولتاژ، عملکرد، شکل هادی و سیم های آن به انواع مختلفی تقسیم می شوند.
انواع کابل ها بسته به نوع عملکرد یا انتقال:
کابل ها به طور کلی از نظر کاربردهای انتقال به دو گروه زیر تقسیم می شوند:
انتقال برق: این کابل ها در مدل های فشار ضعیف، متوسط، پرفشار و فوق قوی تولید می شوند و نوع فشار ضعیف آن برای مصارفی مانند سیم کشی خانه سازی استفاده می شود. مدل های دیگر در بخش صنعتی استفاده می شود.
انتقال سیگنال و نور: از این کابل ها برای انتقال سیگنال از کابل های مخابراتی، شبکه و کواکسیال استفاده می شود.
3. سوئیچ دوشاخه:
بعد از سیم کشی ساختمان نوبت به اتصال آنها به لوازم و تجهیزات می رسد تا بتوان از وسایل برقی استفاده کرد. هنگام انتخاب کلید و پریز باید به فاکتورهایی مانند رنگ رویه، جنس بدنه، قدرت، آمپر و ظرفیت ضدآب آنها توجه شود.
انواع کلید برق:
کلیدهای ساختمانی عمدتاً در طرح های تک طبقه، دو طبقه، پلاگین، دکمه ای و کلیدهای روشن تولید می شوند. نمونه های دیگری از این محصولات مانند کلید ضامن، دیمر، زنجیر و غیره وجود دارد که در صنعت ساخت و ساز کمتر مورد استفاده قرار می گیرند.
کلیدهای برق معمولاً به صورت توکار نصب می شوند، اما مدل های روکار این محصولات دارای قاب هستند و برای مکان هایی که سیم کشی داخلی (توکار) ندارند استفاده می شود.
انواع سوکت:
پریز برق معمولی: این پریزها پر مصرف ترین محصولات گروه خود هستند.
پریز برق زمینی (ارتودی): این پریزها نسبت به مدل های غیر زمینی ایمن تر هستند، اما کمی گران تر هستند.
PlugUPS (ups) یا پریز اضطراری: این پریزها معمولا رنگی (قرمز) هستند و به سیستم برق پشتیبان متصل می شوند تا در زمان قطع برق بتوان از آنها استفاده کرد. آنها معمولاً برای مقاصد مسکونی استفاده نمی شوند، اما در بانک ها و ادارات استفاده می شوند.
سوکت تلفن: این پریزها دارای یک شیار برای وصل کردن پریز تلفن هستند.
سوکت آنتن: دارای یک شیار برای اتصال سوکت آنتن می باشد.
سوکت شبکه: برای اتصال سوکت کابل شبکه استفاده می شود و عموماً مصارف غیر خانگی دارد.
4. نورپردازی:
هر ساختمان به لوازم و تجهیزات (بسته به محیط) نیاز دارد تا هنگام تاریک شدن هوا، روشنایی لازم را برای ساکنان فراهم کنید. نکات مهمی که در انتخاب چراغ روشنایی باید در نظر گرفت:
از نظر نوع نصب: مدل های توکار معمولا در داخل سقف های کاذب قرار می گیرند و جلوه زیباتری ایجاد می کنند. برای نصب این محصولات اطلاع از عمق برش محل آن بسیار مهم است. مدل های سطحی در بیشتر فضاها جا می شوند، اما کمی حجیم هستند. همچنین چراغ تعزیه که در زمین نصب می شود.
از نظر ظاهری: این محصولات نورپردازی در طرح های حبابی، خطی، دایره ای، مربعی و مستطیلی با توجه به نیاز مصرف کننده تولید می شوند.
در سطح رنگ نور: این مطلب با توجه به محل استفاده و البته سلیقه افراد انتخاب شده است. رنگ سفید برای فضاهایی مانند آشپزخانه، توالت، حمام، پارکینگ و ادارات مناسب است. رنگ آفتابی به دلیل لطافتی که دارد برای نورپردازی مکان هایی مانند اتاق نشیمن، پذیرایی و اتاق خواب مناسب است.